• Eveline Broekhuizen

Mijn ondernemersverhaal: hoe word je redacteur?


Enige tijd geleden heb ik een bundel interviews met (zelfstandig) ondernemers gecorrigeerd. Het is een boek geworden vol inspirerende succesverhalen. Maar dat succes is hun niet komen aanwaaien. Het ging gepaard met vallen en opstaan.

Dit boek inspireerde mij om terug te kijken naar het afgelopen anderhalf jaar. Mijn eerste ondernemersjaar heb ik achter de rug. Wat is mijn ondernemersverhaal?


Mijn verhaal vertel ik in drie delen. Vandaag het eerste deel, dat antwoord geeft op een vraag die mij vaak wordt gesteld: Hoe word je redacteur?

Doen

Als kind kon ik makkelijk leren. Ik was slim en legde daarom de lat erg hoog voor mezelf. Tegen falen kon ik niet. Als ik ergens niet goed in was, stopte ik er liever mee. Ik was onzeker, bang dat ik niet aan de hoge verwachtingen kon voldoen die ik had van mezelf. ‘Straks komen ze erachter dat ik niets kan, dat ik niets waard ben,’ dacht ik, misschien omdat ik nooit heel erg mijn best voor iets hoefde te doen.

Ik doorliep het vwo gemakkelijk en daarna lag een scala aan opleidingsmogelijkheden open. Psychologie, communicatiewetenschappen, politicologie. Ik heb van alles overwogen. Wilde ik de culturele sector in of toch een kant kiezen waar meer geld te verdienen was? Uiteindelijk ben ik bij mezelf nagegaan waar mijn hart lag. En dat was lezen, schrijven en taal. Ik koos voor de studie Nederlandse taal en cultuur.


Afgestudeerd in 2007. Oef, dat is lang geleden!

Na mijn bachelor wilde ik een master volgen. Ik kon het onderwijs in, maar daar vond ik mezelf met 21 jaar nog te jong voor. Taalwetenschappelijk onderzoek vond ik interessant, maar wat kon ik daar uiteindelijk mee? Welk nut heeft het als je de verschillen tussen de- en het-woorden in kaart hebt gebracht? Ik wilde graag iets doen.

Zo kwam ik terecht bij de master Redacteur/editor. Deze studie zou me middels actieve werkcolleges en masterclasses opleiden tot redacteur bij een uitgeverij. Inclusief een stage van een halfjaar, die ik bij Uitgeverij Wereldbibliotheek volgde. Tijdens deze studie heb ik me echt ten volle ingezet. Dit was wat ik wilde! En het resultaat was ernaar: ik studeerde cum laude af en werd een jaar later door Uitgeverij Wereldbibliotheek in dienst genomen.

Ontplooiing

Bij Wereldbibliotheek was ik als uitgeefassistent de spin in het web. Vrijwel alle facetten van het bedrijf heb ik leren kennen. Samen met mijn collega’s heb ik onder andere de imprint WBfantasy opgezet, een fonds met fantasyboeken vanuit de hele wereld. Ik was betrokken bij het opzetten van de website en bedacht zelf een succesvolle socialmediastrategie.


Homepage Alice in Stoomland, een titel van WBfantasy

Uiteindelijk heb ik vijf jaar bij Wereldbibliotheek gewerkt. Maar het liep niet goed in de boekenbusiness. De uitgeverij moest snijden in het personeelsbestand; samen met twee collega’s werd ik begin 2013 ontslagen. Het was een zware dobber, maar voor mijn ontwikkeling was het goed; ik kon me nu breder ontplooien.

Ik nam de tijd om te bedenken wat ik nu écht wilde. Voor mezelf beginnen?

Dat lees je volgende week!


24 keer bekeken

Wil je dat jouw boek er écht komt? Meld je dan aan voor een kennismakingsgesprek. Stuur een mailtje naar info@elibrotekstenredactie.com waarin je kort iets vertelt over jouw boekidee. Ik zal contact met je opnemen, zodat we samen, vrijblijvend kunnen kijken wat de beste volgende stap is voor jou.  ​ ​

Volg me ook op:

  • Grijs Facebook Icon
  • Gray Instagram Icon
  • Gray LinkedIn Icon

© 2013-2019 by Elibro Tekst & Redactie, Schagen. 

All rights reserved.

Foto's Eveline: Kim de Vries Fotografie