• Eveline Broekhuizen

Mijn ondernemersverhaal: zekerheden en risico's


Na vijf jaar met veel plezier bij Uitgeverij Wereldbibliotheek te hebben gewerkt, werd ik in 2013 ontslagen. En nu? Ik nam de tijd om te bedenken wat ik écht wilde. Voor mezelf beginnen? Freelancen leek me een onzeker bestaan. Maar hoeveel zekerheid geeft een vaste baan tegenwoordig?


Het beeld dat ik vroeger van een eigen baas had, was dat deze nooit echt vrij is. Een eigen baas neemt zijn werk mee naar huis en is er nooit klaar mee. Maar als werknemer had ik ook veel sores mee naar huis genomen, alleen kon ik er in die positie weinig aan veranderen. Ik had weinig invloed op het management en het beleid. Als werknemer ben je in hoge mate afhankelijk van de ideeën van anderen.

Energie

Toch begon ik in eerste instantie actief te solliciteren. Bij elke sollicitatie verdiepte ik me in de vacature, het bedrijf en mijn talenten, ervaring, sterke en zwakke kanten. Dit kostte veel energie, helemaal aangezien ik telkens nul op rekest kreeg.

Ondertussen bouwde ik aan mijn eigen website. Dit begon gewoon ter vermaak: wat als ik een eigen bedrijf zou beginnen, hoe zou mijn website er dan uitzien? Ik merkte dat ik hier veel meer energie van kreeg dan van het oeverloos solliciteren. Waarom zou ik wachten tot een werkgever iets in mij zou zien? Waarom niet uitgaan van mijn eigen kracht?


De homepage van Elibro Tekst & Redactie, de website die ik zelf heb gemaakt met behulp van wix.com.

Voorbereiding

Dit idee begon steeds meer vorm te krijgen. Ik liet me informeren bij het UWV. Er waren nieuwe mogelijkheden om een bedrijf te starten vanuit een uitkering. Eerst kreeg je zes weken de tijd om onderzoek te doen en je ondernemersplan te schrijven. Daarna behield je zes maanden een klein gedeelte van je uitkering.

Ik had recht op elf maanden WW-uitkering. Daarna zou ik in de bijstand terechtkomen en elke baan moeten aanpakken die op mijn pad kwam. Dus waarom zou ik nu de kans niet grijpen om voor mezelf te beginnen, als ik anders over een aantal maanden toch in de bijstand terecht zou komen of een baan zou hebben waar ik niet gelukkig mee was? Zo groot was het risico niet meer.


Ik heb de tijd genomen om marktonderzoek te doen en een uitgebreid ondernemersplan te schrijven. Dat raad ik elke ondernemer aan. Niet alleen om het financiële plaatje in beeld te krijgen, maar ook om je passie duidelijk te omschrijven. Maak expliciet wat jij de klant biedt en hoe je dat voor elkaar gaat krijgen. Begrens je doelgroep. Zorg voor een duidelijke boodschap en een duidelijk product.

Alle zekerheden overboord

Terwijl ik bezig was met alle voorbereidingen, liet ik bijna al mijn zekerheden varen. Mijn vriend en ik besloten onze relatie na ruim tien jaar te beëindigen. Nu had ik alleen mezelf om op terug te vallen...


22 keer bekeken

Wil je dat jouw boek er écht komt? Meld je dan aan voor een kennismakingsgesprek. Stuur een mailtje naar info@elibrotekstenredactie.com waarin je kort iets vertelt over jouw boekidee. Ik zal contact met je opnemen, zodat we samen, vrijblijvend kunnen kijken wat de beste volgende stap is voor jou.  ​ ​

Volg me ook op:

  • Grijs Facebook Icon
  • Gray Instagram Icon
  • Gray LinkedIn Icon

© 2013-2019 by Elibro Tekst & Redactie, Schagen. 

All rights reserved.

Foto's Eveline: Kim de Vries Fotografie