• Eveline Broekhuizen

Jouw verhaal


Iedereen heeft een verhaal. En veel mensen dromen ervan om hun verhaal eens op te schrijven. Voor zichzelf, voor het nageslacht of voor het grote publiek. Maar hoe doe je dat?

Stap 1: Schrijven Gewoon beginnen. Zonder je druk te maken om spelling, zonder na te denken over de lezer. Ook al is er voor een ander geen touw aan je verhaal vast te knopen, het is belangrijk dat het eruit is. Niet voor niets wordt schrijven veel gebruikt bij therapieën. Het bijhouden van een dagboek kan ook helpen om je schrijfvaardigheden te ontwikkelen.


Stap 2: Wegleggen en afstand nemen Een waargebeurd verhaal schrijven is vaak lastiger dan fictie. Je wilt en kunt je minder dichterlijke vrijheden gunnen. Over iets schrijven wat je zelf hebt meegemaakt, is nog lastiger. Doordat het jou is overkomen, zit het verhaal heel dicht op je huid. Dan is het moeilijk om je boodschap over te brengen op iemand die jou en je verleden niet kent.

Daarom is het belangrijk om het verhaal, nadat je het op papier hebt gezet, even weg te leggen. Voor de een kan dit een week zijn, voor de ander een maand of een halfjaar. Neem in elk geval de tijd om afstand te nemen. Als je het verhaal weer oppakt, zal je merken dat je er heel anders naar kijkt.


Stap 3: Herschrijven Nadat je wat afstand hebt genomen, ga je op zoek naar de grote lijnen, de rode draad. Geef je verhaal een logische structuur, ook als dit betekent dat je de waarheid misschien een klein beetje moet manipuleren. Misschien gooi je de eerste versie weg en begin je helemaal opnieuw, dat kan ook.

Stap 4: Herhaal stap 1, 2 en 3 Bij elke versie zal je iets meer afstand van het verhaal nemen. Daarmee wordt het beter, want komt het dichter bij de lezer.

Stap 5: Proeflezen Als je redelijk tevreden bent over een versie, laat deze dan eens door iemand lezen. Misschien is dat eerst iemand die jij vertrouwt en die zacht zal zijn in zijn of haar oordeel. Zodra je over de drempel heen bent, kun je het ook eens aan anderen laten lezen. Dit kunnen het best personen zijn met diverse achtergronden, die een verschillende relatie met jou hebben. En laat je verhaal natuurlijk uiteindelijk ook door een professional lezen!

Stap 6: Uitgeven De één schrijft zijn levensverhaal slechts voor een kleine kring, de ander wil het graag laten uitgeven door een gerenommeerde uitgeverij. Laat je goed informeren en schakel eventueel een professional in.

Wil je je boek uitgeven in eigen beheer? Kijk dan eens op Pumbo of MijnBestseller. Zij bieden allerlei mogelijkheden: van het printen van één of enkele exemplaren tot redactie, opmaak en uitgebreide distributie via boekhandels.

Wil je je verhaal door mij laten proeflezen? Dat kan!


Van 1 t/m 31 oktober 2015 heeft Elibro Tekst & Redactie een speciale aanbieding:

  • Quickscan: Ik lees een gedeelte van je manuscript (maximaal 3.000 woorden) en schrijf een kort verslag met opbouwende kritiek en tips. Op basis van dit verslag kun je je tekst doeltreffend en effectief herschrijven. Tarief tot 3.000 woorden: € 55,- *

  • Manuscriptbeoordeling: Ik lees je manuscript en beoordeel o.a. stijl, perspectief, setting, plot en spanning. Je ontvangt een uitgebreid verslag dat wordt onderbouwd met voorbeelden. Je krijgt advies en aanwijzingen die je helpen en inspireren om je tekst te verbeteren. Tarief: € 5,- per 1.000 woorden *

* Genoemde prijzen zijn exclusief 21% btw

Neem contact op via info.elibro@gmail.com of bel 06 106 54 704 voor meer informatie.


7 keer bekeken

Wil je dat jouw boek er écht komt? Meld je dan aan voor een kennismakingsgesprek. Stuur een mailtje naar info@elibrotekstenredactie.com waarin je kort iets vertelt over jouw boekidee. Ik zal contact met je opnemen, zodat we samen, vrijblijvend kunnen kijken wat de beste volgende stap is voor jou.  ​ ​

Volg me ook op:

  • Grijs Facebook Icon
  • Gray Instagram Icon
  • Gray LinkedIn Icon

© 2013-2019 by Elibro Tekst & Redactie, Schagen. 

All rights reserved.

Foto's Eveline: Kim de Vries Fotografie